Vascepa scade riscul de evenimente cardiovasculare la pacienții cu valori crescute ale lipoproteinei (a) și hipertrigliceridemie

  • Cardiologie



Icosapent ethyl, cu denumirea comercială Vascepa, este un tratament eficient în reducerea evenimentelor cardiovasculare la pacienții care, deși au colesterolul LDL relativ bine controlat de terapia cu statine, prezintă hipertriglceridemie. Molecula s-a dovedit a acționa indiferent de concentrația inițială a lipoproteinei(a)-Lp(a), conform unei analize post-hoc a studiului REDUCE-IT.

Conform studiilor anterioare, o concentrație crescută de Lp(a) este corelată cu riscul de evenimente cardiovasculare majore (MACE – major adverse cardiovascular events), la ora actuală neexistând încă o terapie aprobată pentru controlarea nivelului acesteia.

abonare

Rezultatele arată importanța scăderii factorilor de risc la persoanele cu lp(a) crescută, iar Vascepa este o nouă opțiune care contribuie la reducerea riscului rezidual.

Cercetătorii au analizat datele studiului REDUCE-IT, în care icosapent ethyl (derivat al acidului eicosapentaenoic, un acid gras omega-3) a redus evenimentele cardiovasculare la pacienții cu profil lipidic complex (hipertrigliceridemie, dar cu un nivel al LDL-colesterolului controlat de tratamentul cu statine), dacă aceștia prezentau și diabet sau alți factori de risc cardiovasculari asociați.

Rezultatele analizei post-hoc arată că icosapent ethyl și-a menținut efectul de a scădea riscul de evenimente cardiovasculare indiferent de nivelul Lp(a) al pacienților. Tratamentul s-a dovedit a fi eficient atât la pacienții cu niveluri scăzute, cât și la cei cu niveluri ridicate ale Lp(a). Deși riscul cardiovascular a fost diminuat, tratamentul nu a modificat semnificativ și concentrația de bază a Lp(a). Mecanismul de acțiune al acestei terapii ar putea fi explicat de activitatea antioxidantă a acizilor omega-3, care ar inhiba efectele negative ale nivelurilor ridicate de Lp(a).

Lipidele oxidate asociate cu Lp(a) cresc inflamația și sunt aterogene, iar acidul eicosapentaenoic (EPA), conținut în icosapent ethyl, poate inhiba oxidarea acestor lipoproteine, a declarat Michael Szarek, unul dintre autorii studiului.

În concluzie, deși terapiile specifice pentru reducerea riscului asociat cu Lp(a) sunt încă în dezvoltare, icosapentil etil reprezintă o opțiune terapeutică viabilă pentru pacienții cu profil lipidic complex. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pentru a înțelege pe deplin mecanismele implicate și pentru a dezvolta terapii personalizate pentru pacienții cu risc cardiovascular asociat cu Lp(a).

Deja se află în dezvoltare multiple molecule care țintesc lp(a), precum pelacarsen, un oligonucleotid antisens, și olpasiran, o moleculă de ARN mic interferent (siARN), care au arătat rezultate promițătoare în studiile preliminare. Studiul Lp(a)HORIZON, care evaluează pelacarsen va oferi primele rezultate în 2025.

Citește și